Bouwers en aannemers

« Back to Home

Asbestsanering: de voordelen van een schoon dak!

Gepost op

Tot midden jaren 1990 was het heel gewoon om overal asbest in te gebruiken. Dit gebeurde vooral in dakconstructies van woningen, in stallen en en in bedrijven. Maar asbest was daarnaast ook en bovengemiddeld populair bouwmateriaal in pijpleidingen, vensterbanken, tegels en andere voorwerpen. In 1994 kwam de omslag: sinds dat jaar is het wettelijk verboden gesteld om in de bouwsector of industrie gebruik te maken van asbestmaterialen. Daarna groeide het aantal bedrijven voor asbestsanering sterk. Maar welke voordelen heeft het inschakelen van een saneringsbedrijf precies? Wat is er zo fijn aan het - wel of niet preventief - laten verwijderen van asbestplaten en asbestresten?

Gezondheid staat bij asbestsanering op nummer één

Het belangrijkste en grootste voordeel van asbest saneren, is het gezondheidsaspect. Asbest bestaat uit minieme vezeltjes, die zich aan weefsel hechten in de longen en daardoor kanker kunnen veroorzaken. De deeltjes komen vooral vrij als er in asbestplaten gezaagd wordt of als het plaatmateriaal wordt gebroken of bewerkt. Maar ook als asbest in contact staat met buitenlucht, kan er gevaar optreden. Dit voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het gezondheidsmotief is de hoofdreden voor het asbestverbod dat in 1994 door de regering werd ingesteld.

Financiële meerwaarde

Maar het verwijderen van asbestresten en platen van asbestmateriaal heeft ook in andere opzichten veel meerwaarde. Letterlijke meerwaarde welteverstaan. Woningen, kantoorgebouwen, stallen en bedrijfsvestigingen die asbestvrij zijn gemaakt, worden namelijk aanzienlijk meer waard. De waardestijging heeft te maken met het feit dat het vastgoed gezonder en veiliger is. Daarbij speelt verder nog een rol dat panden die inmiddels de wettelijk verplichte asbestsanering hebben ondergaan, in de toekomst niet meer gesaneerd hoeven te worden. En dat scheelt natuurlijk de nodige kosten, zeker als het gaat om grote agrarische stallen, bedrijven en woningen. Wat ook in de kosten scheelt, is om zelf bij het verwijderen van asbest offertes voor deze klus meerdere prijsopgaven aan te vragen. Ga niet voor één willekeurig bedrijf, maar vergelijk minstens twee en liever drie asbestsaneringsbedrijven met elkaar. Zo kun je gaan voor de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit

Belang van het milieu

Ten slotte heeft ook het milieu baat bij asbestverwijdering. Asbestvezels in de natuur zijn schadelijk en horen daar niet thuis. Doordat saneringsbedrijven het asbestafval grondig opruimen, komen de vezels niet in de natuur terecht. Saneringsbedrijven werken met veilige materialen, speciale afvalzakken en beschermende kleding. Dit doen ze, zodat het afvalmateriaal veilig en grond verwijderd kan worden en professioneel kan worden verwerkt bij een afvalstation. Er zijn dus redenen genoeg om een ervaren professional in te schakelen om de asbest in jouw bedrijf of woning te laten weghalen en afvoeren. ASE Asbest Sanering Eemnes is ervaren in de verwijdering van asbest. 


Delen