Bouwers en aannemers

« Back to Home

Wat houdt asbest sanering nou eigenlijk in?

Gepost op

Wat houdt asbest sanering nou eigenlijk in?  

Abest is de verzamelnaam die gegeven is aan bepaalde mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Asbest is een natuurlijk product dat door het delven gewonnen wordt. Asbestmineralen zijn onder te verdelen in twee groepen: De spiraalvormige (serpentijnachtige) en de rechte (amfiboolachtige).

Aan de kleur van het onverwerkte asbest is te zien tot welke groep deze behoort. Na het verwerken van het asbest kan dit niet meer zonder een laboratoriumanalyse.

Asbest en de gezondheidstoestand

Asbest kan verschillende levensbedreigende ziektes meebrengen. Als asbest in een gebonden toestand is, is er feitelijk geen gevaar. Het gevaar ontstaat echter bij het inademen van losse asbestvezels. Deze komen dan terecht in de luchtwegen. In het lichaam kan zich dan ziekte ontwikkelen.

In ons land wil de overheid graag in 2024 geen asbestdaken meer in Nederland. Dit is een zeer goed voornemen. Hoe minder gebruik van de mineralen, hoe minder de kans op levensbedreigende ziektes.

Asbest sanering

Asbest verwijderen oftewel asbest sanering, gaat gepaard met een proces. Voorafgaand aan het verwijderen het asbest vindt de asbestinventarisatie plaats. Dit is volgens de wet bepaald. Dit is een onderzoek waar er door specialisten wordt onderzocht of er asbest in een gebouw aanwezig is. Soms kan het zo zijn dat asbest aanwezig is, maar men deze laat zitten. In zo'n geval betekent dit dat het asbest zich niet met de buitenlucht kan mengen. Geen gevaar dus.

Hoe kan je het beste asbest verwijderen

Asbest verwijderen kan door een bedrijf in te huren en door het zelf te doen. Als je zelf het asbest kan en mag verwijderen aan de gemeente dan kan je voor de particuliere optie kiezen. Hiervoor moet je bij de gemeente informeren wat de regels hiervoor zijn.

Asbest laten verwijderen door een bedrijf kost een aardig centje. Dit heeft onder andere te maken met het hoge veiligheidsrisico dat hiermee gepaard gaat. Het verwijderen van asbest kost ook vel tijd en is heel veel werk. Er zijn ook vele veiligheidsvoorschriften en licenties die het bedrijf moet hebben.

Tarieven

De tarieven voor asbest sanering hangen af van verschillende zaken. Zo kan het zo zijn dat een gehele ruimte opgeruimd moet worden en alle asbest bevattende materialen verwijderd moet worden. Of golfplaten die verwijderd moeten worden.

Voor golfplaten betaal je rond de €25 per m2. Dit is inclusief de kosten aan BTW, Rij en arbeidskosten. Hoe groter de oppervlakten, hoe lager de prijs per m2 wordt.

Voor een gehele ruimte die ontruimd moet worden betaal je de prijs per m2 voor vloeroppervlakten. Denk hierbij aan het verwijderen van ondervloeren en isolatiemateriaal.


Delen