Bouwers en aannemers

« Back to Home

Verwarming installeren: open haarden

Gepost op

Een open haard plaatsen

In veel huizen wordt een open haard geplaatst. Het is mooi maar vooral gezellig om gebruik te maken van een open haard. Wanneer je tijdens de winter voor het knetterende haardvuur een boekt zit te lezen, is dat toch een vorm van ultiem geluk. Daarom worden vaak open haarden in een woonhuis geplaatst. Je kunt een open haard met hout stoken, maar je kunt er ook een plaatsen die op gas of olie brandt. Wanneer je er een op hout neemt moet je zorgen dat je voldoende hout in voorraad hebt. Ook moet je bij open haarden zorgen voor een goed afvoerkanaal.


De moderne tijd

Tegenwoordig doen we er alles aan om zo min mogelijk energie te verbruiken. Dat kan met een open haard. Daarvoor kunnen we een cv-haard plaatsen. Een cv-haard wordt gebruikt om het water van de centrale verwarming te verwarmen. De cv-haard werkt ook als hij met een gas of olie gestookt wordt. In principe is de aansluiting van een dergelijke haard eenvoudig. We plaatsen in zo'n haard een warmte wisselaar. Een warmtewisselaar is een ruimte waarin het water door de warme rookgassen wordt verwarmd. De rookgassen komen vrij wanneer de open haard gestookt wordt. De ruimte waar het water wordt verwarmd, wordt aangesloten op de toe- en afvoerleiding van de cv installatie. Wanneer het water in de ruimte is verwarmd, wordt het door de pomp door de installatie in het huis verspreidt. Het water wordt rondgepompt, zodat het warme water zijn warmte afgeeft aan de omgeving. Het afgekoelde water komt vervolgens weer in de warmtewisselaar waar het weer wordt opgewarmd. Je zult door gebruik te maken van een warmtewisselaar gas besparen. Op deze manier werk je dus mee aan het milieu, maar zul je ook minder betalen op je energierekening. Door gebruik te maken van een buffervat zul je nooit zonder water komen in de installatie. Met een cv-haard kun je optimaal genieten van het rendement van het haardvuur. Het is een fijn gedachte dat wanneer je rondt het knetterende haardvuur zit en weet dat je ook nog eens geld bespaard.


Veiligheid

Een cv-haard moet op een veilige manier aangesloten worden. Daarom moet je een cv-haard niet zelf plaatsen, maar dat aan een erkend installateur over laten. Wanneer je een cv-haard aanschaft en deze laat aansluiten door een erkend installateur bestaat de mogelijkheid dat je subsidie krijgt. Een cv-haard zal niet alleen de ruimte verwarmen waar je zit, maar het hele huis. De warmte moet ook daadwerkelijk door het huis verspreidt worden. Wanneer het de warmte niet kwijt kan, kunnen er problemen ontstaan. Daarom moet er een veiligheidssysteem ingebouwd worden. Er worden voor de veiligheid twee verschillende systemen gebruikt. Het eerste systeem zal het water koelen wanneer het water in de warmtewisselaar te warm wordt. Dat afkoelen zal doorgaan totdat het water weer op de gewenste temperatuur is. Tijdens het koelen van het systeem zal er geen druk verloren gaan. Er is nog een extra veiligheidssysteem aangebracht. Het is een overdrukventiel. Als de druk te hoog wordt, gaat het ventiel open en zal de druk tot de gewenste waarde dalen. Hierdoor zal er niets stuk springen.

Wil je graag een open haard  laten plaatsen? Neem dan contact op met Hans van der Vorst Open Haarden. Nu ook voor Valkenswaard e.o.


Delen