Bouwers en aannemers

« Back to Home

Een vijver aanleggen doet u met een goede vijverpomp

Gepost op

Een vijver aanleggen gaat niet zonder een goede vijverpomp

Wilt u een vijver aanleggen in uw tuin, dan komt daar heel wat bij kijken. Eén van de belangrijkste onderdelen in een vijver is de vijverpomp. Tegenwoordig is er een heel scala aan vijverpompen te koop. Maar waarom is een
pomp in uw vijver nu zo belangrijk? 


Het nut van een vijverpomp

Vijverpompen zijn onmisbaar in een vijver, want ze zorgen niet alleen voor een schone en gezonde omgeving voor vissen en waterplanten, maar u zult ook minder last hebben van ziekte bij de vissen en overmatig onderhoud aan uw vijver. Met vissen in uw vijver wordt het water sneller vies, omdat er een tekort aan zuurstof ontstaat. Door een tekort aan zuurstof gaan de vissen en de waterplanten dood. Door het plaatsen van een pomp kan het water goed circuleren. U kunt echter nog zo'n goede pomp in uw vijver hebben, maar zonder filter haalt dat niets uit. Een filter is nodig om het zuurstofgehalte in het water op peil te houden. Bij hard water of anders gezegd, water met weinig mineralen, heeft het weinig zin om een biologische filter te plaatsen. U heeft dan meer aan een mechanische filter. Een mechanische filter zeeft als het ware het water en haalt de meeste vuildeeltjes weg. 


Soorten vijverpompen

Vijverpompen zijn er in verschillende soorten met diverse capaciteiten. De capaciteit die u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van uw vijver. U kunt bij de aanschaf van een pomp het volgende ezelsbruggetje toepassen: de capaciteit van de pomp die u nodig heeft is gelijk aan ongeveer 50% van uw vijver. U bent dan verzekerd van een optimale reiniging van het vijverwater. De meest geschikte pomp is een pomp zonder filterspons, zodat de vuildeeltjes direct in de filter terecht komen. Zorg er voor dat u de pomp en de filteruitlaat zover mogelijk uit elkaar plaatst voor een optimale circulatie.  Vijverpompen kunnen zowel in een natte opstelling geplaatst worden als in een droogopstelling. Bij een natte opstelling komt de pomp in de vijver te liggen. Het water wordt via een slang naar de filter gepompt. De natte opstelling wordt het meest veelvuldig toegepast. Bij de droogopstelling wordt de pomp buiten de vijver geplaatst. Het water loopt dan via een leiding direct naar de zuigzijde van de pomp.  Wat u wel moet weten is dan niet ieder pomp geschikt is voor een droogopstelling. 


Een vijver geeft rust

Een vijver aanleggen in uw tuin is niet alleen een aanwinst omdat het uw tuin mooier maakt. Een vijver zorgt ook voor sfeer. Het kabbelende water, dat door de pomp wordt voortgebracht, heeft een rustgevende werking. Wilt u professionele hulp bij het aanleggen van uw droomvijver, kijk dan bij Van der Haar Waterprojecten


Delen